Hamster

De hamster is over het algemeen een solitair dier en deze zult u geen plezier doen met een vriendje. Een paar hamstersoorten kunnen wel met meerdere samen, maar dit kan toch gemakkelijk verkeerd aflopen. Alle hamsters zijn nachtdieren en zullen weinig overdag te voorschijn komen. De gemiddelde leeftijd van een hamster is 2-3 jaar oud. Ze zijn vanaf 4-5 weken al vruchtbaar.

Huisvesting

Ondanks het kleine formaat van de hamster hebben ze wel een groot verblijf nodig. Een verblijf kan een kooi met tralies zijn, maar denk ook aan een glazen verblijf of een budget vriendelijke bincage (plastic opbergbak). De minimale afmetingen voor een dwerghamster verblijf zijn 70 x 50 x 50 cm en voor een syrische hamster verblijf is dit 100 x 50 x 50 cm. Omdat hamsters erg van graven houden, is het belangrijk om hun deze mogelijkheid aan te bieden. Gebruik bodembedekking waar de tunnels niet instorten en stofvrij is. De minimale diepte voor de bodembedekking van een dwerghamster is 15 cm en voor een syrische hamster is 20 cm. Geef hun veel schuilmogelijkheden, verschillende knaagspeelgoeden en een groot loopwiel. Voor het loopwiel gelden de minimale afmetingen: 20 cm voor een dwerghamster en 28 cm voor een syrische hamster. Zij moeten met een rechte rug in het loopwiel kunnen lopen. Als nestmateriaal kunt u het beste wc-papier/zakdoekjes (onbedrukt en geurloos) of kapok gebruiken. Hamsterwatten zijn helaas niet geschikt, omdat zij hier in verstrikt kunnen raken. Hamsters zijn vaak redelijk zindelijk als zij hier goede mogelijkheden voor krijgen. Een zandbakje met chinchillazand is goed voor hun vacht, maar vinden ze vaak ook aantrekkelijk als toilet. Maak het verblijf wekelijks gedeeltelijk schoon, laat genoeg oude bodembedekking achter, zodat de geur van de hamster nog aanwezig is. Bij het inrichten van het verblijf moet u rekening houden, dat een hamster niet goed diepte kan zien. 

Voeding

Een volledige, uitgebalanceerde voeding is altijd belangrijk. Gemengde voeding en brokjes kunnen allebei goed zijn. Bij gemengde voeding moet u echter in de gaten houden, dat de hamster alles op eet en niet selectief gaat eten. Met brokjes weet u zeker, dat zij alle voedingstoffen binnen krijgen. Als snack kunt u insecten en gedroogte kruiden/groente/fruit geven. Bij hamsters moet wel opgelet worden met de hoeveelheid snacks, die er wordt gegeven. Zij kunnen gevoelig zijn voor suikerziekte. Naast de normale snacks kunt u hun ook lekkere takjes geven om op te knagen. Niet elke tak is geschikt, dus let goed op wat u geeft. Er moet elke dag vers water worden aangeboden doormiddel van een flesje of bakje. 

Voor vragen of tips kunt u altijd contact opnemen via het contactformulier. 

© 2020 - 2024 De Natuurknager | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel