Konijn

Het konijn is een groepsdier. Het beste is om 2 of meerdere konijnen te hebben. Elke combinatie van geslacht is mogelijk, mits er wordt gecastreerd/gesteriliseerd. De gemiddelde leeftijd van een konijn ligt tussen de 8-10 jaar en ze zijn vruchtbaar vanaf 3-5 maanden oud.

Huisvesting

U kunt konijnen binnen of buiten huisvesten. Voor beide situaties moet u met een aantal dingen rekening houden. Binnen hebben konijnen een groot hok nodig (min. oppervlakte voor 2 dwergkonijnen is 160 x 60cm) en als toevoeging een extra ruimte waarin zij een gedeelte van de tijd los mogen rond lopen (min. oppervlakte hiervan is 4m2). Het is van belang, dat de kooi niet op de tocht staat. Buiten hebben zij dezelfde afmetingen nodig, maar groter is vaak beter. Van belang is, dat er altijd een gedeelte van het hok afgesloten is en groot genoeg is om beschutting aan alle konijnen te kunnen bieden. Konijnen zullen hun behoefte graag op 1 plek doen en om het zo makkelijk mogelijk voor uzelf te maken, kunt u hiervoor een toiletbak gebruiken of een extra laag bodembedekking. Deze plek zult u dan makkelijk kunnen schoonhouden en hierdoor zal het hok ook niet snel gaan ruiken. Voor elk konijn moet er minimaal 1 schuilplaats aanwezig zijn, dus heeft u 2 konijnen zult u minstens 2 schuilplaatsen nodig hebben. In het wild graven konijnen hun eigen holletjes in de grond en dit zullen ze buiten ook doen wanneer ze de kans krijgen. Hier moet dus rekening meegehouden worden bij het neerzetten van een hok. Binnen konijnen kunnen veel plezier beleven aan een graafbak.

Voeding

De tanden van konijnen blijven hun hele leven doorgroeien, daarom moeten zij veel knagen. Het beste is om altijd iets van knaagmateriaal in het hok te hebben liggen (bijv. houten konijnenspeelgoed). Hooi moet altijd aanwezig zijn in het hok, dit is de hoofdvoeding voor konijnen. Naast hooi geeft u nog een volledige voeding. Hierbij is van belang dat ze een afgemeten portie per dag krijgen. Gras, groente en kruiden zijn een goede snack voor konijnen, maar moeten wel met mate gegeven worden, vooral als zij hier niet aangewend zijn. Een konijn zal in de ochtend een iets nattere bundeltje keutels leggen en een gezond konijn zal deze meteen opeten. Wanneer uw konijn dit niet doet, kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts. 

Voor vragen of tips kunt u altijd contact opnemen via het contactformulier. 

© 2020 - 2024 De Natuurknager | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel